مالیات بر واردات، امری مهم است که طی واردات کالا، باید آن را به دقت در نظر بگیرید. تمامی واردکنندگان، وظیفه دارند که برای وارد کردن کالا و هر محمولهای، به دولت مالیات پرداخت کنند. این نوع مالیات مانند تمامی موارد دیگر در تجارت، قوانین و مقررات خاص خود را دارد. علاوه بر آن انواع مختلفی نیز دارد. در این مقاله سعی کردیم تا موارد مختلف این مهم را شرح دهیم.
مالیات بر واردات کالا چیست؟
هنگامی که واردکنندگان کالا یا خدماتی را وارد کشور میکنند، بابت آن باید مالیاتی به دولت پرداخت کنند. این مالیات یکی از انواع مالیات بر ارزش افزوده است و یکی از منابع درآمد دولت به حساب میآید. مالیاتها بهطور کلی دو دسته هستند:
مالیاتهای مستقیم
مالیاتهای غیرمستقیم
مالیات مستقیم را به شکل مستقیم از درآمد و دارایی اشخاص برمیدارند. اما غیرمستقیم، مالیاتی است که مربوط به کالا و خدمات است. مالیات بر ارزش افزوده هم از مالیات غیرمستقیم به حساب میآید.
هدف از اخذ مالیات بر واردات
با دریافت مالیات، قیمت کالاهای وارداتی افزایش مییابد. در پی ااین افزایش قیمت، رقابت میان کالاهای داخلی بیشتر میشود و درنتیجه با فروش بهتری از کالای داخلی روبهرو میشویم. به نوعی میتوانیم بگوییم که هدف این امر برای حمایت از تولید داخل و وابسته نشدن به کالای خارجی است.
انواع مالیات بر واردات
انواع مختلف مالیات بر واردات در بودجه دولت به شرح زیر است:
1. مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی
هیئت وزیران، حقوق گمرکی را طبق ماده یک قانون امور گمرکی، برابر با 4 درصد ارزش گمرکی کالا با سود بازرگانی تعیین میکند. این وجوه شامل هزینههای انجام خدمات نیست و تنها به واردات قطعی کالا تعلق میگیرد. در رابطه با تمام کالاها مالیات بر حقوق گمرکی 4 درصد است. اما مالیات بر سود بازرگانی به نوع کالا بستگی دارد.
2. مالیات بر واردات خودرو
از مهمترین انواع مالیات، مالیات بر واردات خودرو است. هر سال سازمان امور مالیاتی کشور، نرخ مشخصی را برای این مورد تعیین میکند. هنگام تعیین این نوع مالیات، با توجه به حجم موتور خودرو بر حسب سیسی، نرخ مربوط را تعیین میکنند. برای اطلاع دقیق این مورد، میتوانید تعرفه مالیات بر واردات خودرو را مطالعه کنید.
3. مالیات سود بازرگانی
سود بازرگانی به خودی خود نرخ ثابتی ندارد. درواقع هرسال تغییر میکند و نرخ جدیدی برای آن تعیین میکنند. گمرک بابت واردات کالاهای قطعی، مبلغی را به عنوان سود بازرگانی اخذ میکند. برخی از شرکتها و برخی از کالا از پرداخت این نوع مالیات معاف هستند. علاوه بر این، واردات در عضی از بندرها مانند خرمشهر، بوشهر، آبادان و جزیره هرمز شامل تخفیفهایی میشود.
نرخ مالیات بر واردات
باتوجه به ماده 7 قانون مالیات بر ارزش افزوده، نرخ مالیات بر واردات کالا 9 درصد است. بر اساس ارزش گمرکی کالا و حق ورودی آن، این مالیات را محاسبه و اخذ میکنند. پس از حساب شدن جمع ارزش گمرکی کالا و حق ورودی، این 9 درصد را اخذ میکنند.
معافیت از مالیات
موقعیتهای خاصی هستند که طی آنها، شرایط معافیت از مالیات برای شما فراهم است. موارد مذکور به شرح زیر هستند:
افراد معاف از مالیات
اشخاصی که قصد دارند بهشکل بلاعوض به موارد زیر کالاهای وارداتی را اهدا کنند با تایید مراجع مربوط از پرداخت مالیات معاف هستند:
کمیته امام خمینی
سازمان اورژانس کشور
جمعیت هلال اهمر ایران
سازمان بهزیستی
آستانها مقدس
حوزههای علمیه
موسسات خیریه
کالاهای معاف از مالیات
کالاهای معاف از مالیات شامل موارد زیر میشود:
دام زنده و خوراک آن
خمیر کاغذ و کاغذ باطله
دفتر تحریر
کاغذ چاپ
تحریر و روزنامه
نسخههای کاغذی و الکترونیکی کتاب
روزنامه، مجله و نشریه
شمش طلا
فرش دستباف و مواد اولیه آن
رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی
تجهیزات نظامی و اطلاعاتی
تجهیزات و اقلام با کاربرد دفاعی، نظامی انتظامی و امنیتی
انواع دارو و واکسن
لوازم مصرفی درمانی و توانبخشی
جمعبندی
مالیات بر واردات از انواع مالیات غیرمستقیم است که آن را برای کالاها و خدمات وارد شده به کشور اخذ میکنند. این مالیات باعث افزایش قیمت کالاهای وارداتی میشود و به توسعه تولید داخلی کمک میکند. این مالیات انواع مختلفی دارد که بسته به شرایط و موقعیت، اقدامات نوع مربوط به خودتان را میتوانید انجام دهید. در مالیات واردات، شرایطی برای معافیت نیز وجود دارد که به کالاهای خاصی تعلق میگیرد. هدف اصلی از اخذ این مالیات، درآمدزایی برای دولت و حمایت از تولیدات داخلی است.