کراس استافینگ (CROSS STUFFING)، عملیاتی با هزینه بالا است که به زمان زیادی نیز احتیاج دارد. اما این روش در بسیاری از موارد کارآمد و بهترین راه است. در بسیاری از موارد شاهد این موضوع هستیم که کراس استافینگ هزینهها را کاهش داده است. مانند هر شیوه حمل و نقل دیگری این شیوه نیز ریسکهای خاص خود را دارد. تمامی روشهای حمل و نقل خطرهای خاص خود را دارند اما با توجه به اقتضا، شما میتوانید روش مناسب را انتخاب کنید. لازم به ذکر است که کراس استافینگ از زیر مجموعههای حمل دریایی به حساب میآید.
کراس استافینگ (CROSS STUFFING) چیست؟
کراس استافینگ را در واقع میتوانیم به عنوان یک روش حمل و نقل معرفی کنیم. طی این روش کالاها از راه کشور سوم به مقصد نهایی خود میرسند. امکان وارد کردن کالاهایی خاص به علت تحریم وجود ندارد. اما بهواسطه این شیوه میتوانیم کالاهای تحریمی را وارد کشور کنیم.
استراتژی این شیوه به این ترتیب است که کالای وارداتی را، از مبداهای مختلف با یک شیوه حمل به شیوه حمل دیگری منتقل میکنند. به این ترتیب که میان این پروسه دیگر محموله در انبار نگهداری نمیشود. درواقع بار را مستقیم از یک کانتینر به کانتینری دیگر منتقل میکنند. به کراس استاف تعویض کانتینر نیز میتوانیم بگوییم.
کراس استاف چه کاربردی دارد؟
طی زمانهای قدیم، درصورتی که یک محموله حجم بسیار بالایی داشت، از کراس استافینگ استفاده میکردند. به این ترتیب که از چند کشتی برای ارسال بار و رساندن آن به بندر استفاده میکردند. کاربرد کراس استاف امورزه دگرگون شده است، بهشیوهها و دلایل دیگری از آن استفاده میکنند.
همانطور که پیشتر گفتیم، کراس استافینگ امروزه کاربرد دیگری دارد. بازرگانان و تاجران، به دلیل تحریمهای سخت، بسیاری از کالا را نمیتوانند وارد کشور کنند. گاهی هم هیچ شرکت حمل و نقلی، سرویس مورد نیاز را ارائه نمیدهد. در این موقعیتها کراس استاف میتواند راه حل مناسبی باشد.
مراحل کراس استافینگ
کراس استاف، به عنوان یک شیوه حیاتی حمل و نقل مراحل مختلفی دارد که در این بخش به هرکدام از این مراحل اشاره کردهایم:
– ارسال لیست جابهجایی به محوطه استریپ
– مراجعه کردن صاحب کالا به ترخیصکار و ارائه برگه جابهجایی
– باز کردن پلمپ در حضور صاحب کالا یا نماینده او
– تخلیه بار
– انتقال کانتینر خالی به محوطه نگهداری
– تحویل دادن رسید کانتینر
– نشان دادن نامه کشتیرانی به محوطه نگهداری برای شروع استافینگ
– تحویل دادن لیست رسوب کانتینر به واحد عملیات
– ثبت کردن در سیستم اسناد و صدور پذیرش
– مراجعه بارشمار و کشنده به ترمینال کانتینر خالی برای انتقال
– ثبت کانتینرهای ورودی
– برپا کردن بار درون کانتینر
– بررسی بار توسط نماینده صاحب کالا و پلمپ محوطه و کانتینر
– مراجعه به پورت اوپراتور و اضافه کردن کانتینر به لیست کشتی
– هماهنگی و تحویل کانتینر به پورت اوپراتور و دریافت رسید با مهر
مزایا و معایب کراس استافینگ
کراس استافینگ به عنوان یک شیوه حمل و نقل، مزایا و معایب مختلفی دارد. پیش از انتخاب کردن این شیوه، لازم است آن را در کنار شرایط خود بررسی کنید. بنابراین دانستن مزیتها و عیوب این شیوه، امری حیاتی برای تاجران و بازرگانان است.
مزایای کراس استاف
- حذف انبار شدن کالا طی پروسه حمل
- صرفهجویی در هزینهها (نیازی به انتقال کامل کانتینر نیست)
- صرفهجویی در زمان
معایب کراس استافینگ
- لزوم ایجاد هماهنگی دقیق میان واردکننده و صادرکننده
- عدم کنترل دقیق موثر بار
- احتمال بالای خطا و ایجاد آسیب و زیان مالی
- احتمال آسیب به محموله طی فرایند جابهجایی کانتینرها
کراس استافینگ با ترانشیب چه تفاوتی دارد؟
هر دوی این موارد از راههای متداول صادرات و واردات کالا هستند. پیشتر گفتیم که کراس استاف به جابهجایی محتوای کانتینر به کانتینری دیگر میگوییم. ترانشیپ به انتقال بار از یک وسیله نقلیه به وسیله نقلیه دیگر (در بندر میانی) به مقصد نهایی میگوییم.
تحریمها و کراس استافینگ
کراس استافینگ یک روشی است که برای کشورهای تحت تحریم مناسب است. در این روش، کدهای مخصوص برای کشتی ها و کانتینرها استفاده میشوند تا هویت آنها مشخص شود. با استفاده از این کدها، تجار میتوانند کالاها را به کشورهای مدنظر خود صادر یا وارد کنند.
با این حال، برای دور زدن تحریمها، نیاز به کشور سومی است که محدودیتهای کمی داشته باشد. این کشور سوم باید اجازه دهد که کشتیها به بندرهای آن وارد شوند. کشورهای تحت تحریم باید کالاهای خود را به این کشور سوم منتقل کنند. سپس با استفاده از روش کراس استاف، کالاها را به کشور مورد نیاز خود برسانند.
در این روش، کشور مقصد اطلاعی از مبدا واقعی کالا ندارد و مشتری کالاها را از طریق کشور سوم سفارش میدهد. سپس کشتیها محموله را از آن کشور سوم دریافت کرده و به کشور دیگری میفرستند. در نهایت، کالا از کشور میانی به کشور مقصد ارسال میشود.
جمع بندی
کراس استافینگ یک روش حمل و نقل موثر و کارآمد است که در برخی موارد میتواند به کاهش هزینهها کمک کند. این روش به دلیل تحریمها یک گزینه مناسب برای کشورهای مورد تحریم است. مراحل کراس استافینگ شامل انتقال کانتینر از مبدا به مقصد از طریق کانتینرهای مختلف است. اما برای استفاده از این روش به هماهنگی دقیق بین افراد مختلف نیاز است. همچنین این روش میتواند با خطراتی همراه باشد. اما با بررسی دقیق و انتخاب مطلوب، میتوان بهره کامل از این شیوه حمل و نقل را برد.