حمل و نقل دریایی و انواع آن- دریچه تجارت

حمل و نقل دریایی و انواع آن- دریچه تجارت

حمل و نقل دریایی، از روش‌های به‌صرفه حمل و نقل بین‌المللی در جهان است. شرایط حمل را در این روش باید به‌طور کامل بسنجید. حمل دریایی می‌‎تواند خطرهایی در پی داشته باشد. کالاهایی که برای حمل به این روش انتخاب می‌شوند، محموله‌های سنگین‌وزن هستند. همچنین شرایط جغرافیایی مقصدی که محموله به آن‌جا می‌رود، اهمیت بالایی دارد. تجارت از طریق راه‌های آبی، همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. لازم است در این شیوه حمل، برنامه‌ریزی‌های خود را با توجه به مسیر پیش‌رو و نوع کالای مورد حمل انجام دهید. در این مقاله، در رابطه با شیوه حمل دریایی و انواع آن توضیح داده‌ایم.

حمل و نقل دریایی چیست؟

حمل و نقل دریایی یک روش حمل است که در آن توسط دریاها و اقیانوس‌ها، انتقال کالاها را انجام می‌دهند. حمل دریایی نسبت به شیوه‌های دیگر هزینه کمتری دارد. اما در عین حال نیاز به زمان بیشتری برای رساندن کالا به مقصد دارد. حمل دریایی قابلیت حمل بارهای سنگین را دارد و از بهترین روش‌ها برای کاهش آلودگی محیط زیست است. علاوه بر این این موارد در این شیوه حمل حوادث جاده‌ای دیگر مطرح نیستند.

کشتی‌ها، ناوگان‌های دریایی و … از وسایل نقلیه‌ای هستند که در این شیوه می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. این روش یکی از روش‌های قدیمی، مهم و بسیار کاربردی در حمل و نقل بین‌المللی است. از دیگر دلایل پرطرفدار بودن این شیوه می‌توانیم به قابلیت ظرفیت بالای آن نیز اشاره کنیم. حمل و نقل دریایی برای نقل کالاهایی چون، نفت، گاز، مواد غذایی، مواد شیمیایی و … شیوه‌ای بسیار مناسب است.

انواع حمل دریایی

ارسال کالا از راه‌های آبی، انواع مختلفی دارد. در این به بخش به توضیح هر کدام از این انواع پرداخته‌ایم:

کشتی فله‌بر

کشتی فله‌بر کاربردی‌ترین وسیله حمل دریایی است. فله‌برها با کشتی‌های باربری متفاوت است. هنگامی که برای حمل کالا از کشتی‌های باربری استفاده می‌کنید، کالاها باید دارای بسته‌بندی باشند. کشتی‌های فله‌بر برای کالاهای بدون بسته‌بندی مناسب هستند. کالاهایی مثل انواع غلات (گندم، جو و…) در کشتی فله‌بر بدون احتیاج به بسته‌بندی  قابل حمل هستند. توسط این کشتی شما می‌توانید هزاران تن محموله را میان قاره‌های مختلف جابه‌جا کنید. کشتی فله‌بر در صنعت کانتینری نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.

کانتینری باکس

کانتینری باکس نوعی دیگر از کشتی باربری است که در حمل دریایی کاربرد دارد. به این کشتی، کانتینری باکس ‌Ship یا کانتینر سفالی نیز می‌گویند. این نوع کشتی‌ها، تمام بار خود را در کانتینرهایی که اندازه کامیون هستند حمل می‌کنند. اکنون اکثر بارهایی را که فله‌ای نیستند با این کشتی‌ها جابه‌جا می‌کنند.

لاینر باری

بخش عمده‌ای از حمل دریایی مختص به لاینر باری‌ها است. هرسال تعداد بسیار زیادی از کشتی‌های لاینر باری در بندرها جابه‌جا می‌شوند. این کشتی‌های تجاری محموله خود را از بندری به بندر دیگر می‌برند. کشتی‌های لاینر باری به‌طور معمول طراحی خاصی دارند و دارای امکاناتی چون جرثقیل و مکانیزم‌های ویژه خود برای تخلیه و بارگیری هستند.

رول آف RORO

رول آف‌ها مخصوص حمل کردن کالاهای دارای چرخ هستند. محموله‌های چرخ‌دار کالاهایی چون، اتوموبیل، موتور سیکلت، اتوبوس و… هستند. کار این کشتی‌ها را معمولاً با حمل دریایی بر روی چرخ‌های خود یا با استفاده از وسایل نقلیه سکویی انجام می‌دهند.

مزایا و معایب حمل دریایی

شیوه حمل و نقل دریایی مانند تمامی شیوه‌های دیگر مزیت‌ها و معایبی دارد. در ادامه این بخش به توضیح این مزایا و معایب پرداخته‌ایم:

مزایای حمل دریایی

  • هزینه پایین برای حمل و نقل بارهایی با حجم زیاد
  • هزینه تعمیر کمترنسبت به دیگر روش‌ها
  • بهترین روش حمل و نقل برای بارهای بسیار بزرگ
  • دارای قابلیت نقل کانتینر‌هادر مسیرهای ریلی و جاده‌ای
  • امنیت بالای بار (به دلیل پلمپ شدن کانتینر حمل)
  • تنوع بالای کشتی‌های باربری

معایب حمل دریایی

  • سرعت کمتر نسبت به روش‌های دیگر
  • الزام تطبیق دادن تمامی شرایط با شرایط آب و هوایی
  • عدم انعطاف از لحاظ زمان‌بندی و مسیر
  • دشواری رهگیری بار
  • احتیاج به جابه‌جایی زمینی محموله تا مقصد نهایی

سخن آخر

در نهایت، حمل و نقل دریایی یک روش پراهمیت برای حمل و نقل بین‌المللی است که مزایا و معایب خاص خود را دارد. این روش با هزینه پایین و امنیت بالا برای حمل بارهای بزرگ مناسب است. اما با سرعت کمتر و نیاز به تطبیق با شرایط هوایی مواجه است. برای برنامه‌ریزی بهتر و استفاده بهینه از این روش، لازم است شرایط و نیازهای خود را به دقت بررسی کنید. باید مواردی مانند نوع کالا، مسیر حمل و انتخاب نوع کشتی را در نظر بگیرید.

Be the first to write a review