نفت از مهمترین منابع در تجارت و بازرگانی محسوب میشود. همچنین تحلیل آن امری حیاتی برای هر تاجری است. قیمت نفت بهطور مستقیم بر تولید و مصرف کالاهای پتروشیمی و وابسته به آن تاثیرگذار است. پس از آوریل 2023 با کاهش قابل توجه تولید روبهرو شدهایم. براساس دادههای Capital.com از عوامل آن میتوان نگرانی از رکود جهانی، نرخ بهره، عوامل ژئوپلیتیکی و… را نام برد. تحلیل نفت براساس معیارهای مختلفی انجام میشود. طی این مقاله توسط عواملی که بیشترین تاثیر را بر بازار نفت دارند پرداختهایم.
پیشبینی قیمت نفت تا 2030
براساس تحلیلهای Oilprice، Capital و EIA تا پایان 2023 ثابت ماندن قیمت نفت میتواند تقاضای آن را کاهش دهد. در 2024 نیز احتمال دارد که بازار روندی کاهشی و البته متعادل داشته باشد. البته این کاهشها از سیاستهای تولید اوپک و تحول انرژی نشات میگیرد. تا سال 2030 بهعلت پیشروی جهان به سوی انرژیهای تجدیدپذیر، بازار نفت بهاحتمال زیاد رونق قبلی خود را از دست میدهد. درهر صورت تا پایان 2030 قیمت نفت بین 60 تا 100 دلار تخمین زده شده است.
نگاه خوشبینانه به بازار
براساس تحلیل و بررسی رویترز از وبسایت Oilprice، میانگین قیمت نفت برنت در 2024 به بشکهای 86.45 دلار میرسد. همچنین نفت تگزاس (WTI) احتمال دارد برای هر بشکه قیمت 82.99 دلار را ببیند. اداره اطلاعات آمریکا نیز نگاهی امیدوارکننده و شبیه به Oilprice دارد. باتوجه به پیشبینی این سازمان، برنت حدود 80 و نفت تگزاس 75 دلار خواهند شد.
این نگاههای امیدوارکننده که میان اکثر کارشناسان یکی است، علتی دارد. دلیل این پیشبینیها یک روند صعودی در بازار است که از افزایش تقاضا نشات میگیرد. نمیتوانیم بگوییم که این پیشبینی بهقطع رخ خواهد داد، اما دید امیدوارانه در تمامی آنها واضح است.
دیدگاهی متفاوت به کلیت صنعت پتروشیمی در 2024
از دیدگاه Anchive صنعت پتروشیمی جهانی برای چالشهای زیادی در سال 2024 آماده میشود. زیرا عدم قطعیت اقتصادی، نرخ ضعیف عملیاتی و مازاد عرضه همچنان بهشدت بر بازار تاثیر می گذارد. تقاضا برای اکثر پتروشیمیها در سال 2023 به دلیل کاهش شدید موجودی انبار و تقاضای ضعیف کمتر از حد انتظار بوده است. به همین دلیل سال آینده بهتر است که تاجران و معاملهگران رفتاری محتاطانه داشته باشند.
البته گفتنی است که با وجود رویدادهای 2023، به نظر میرسد که تقاضا بازار پتروشیمی بالا رفته است. همین موضوع دیدگاهی دوپهلو از آینده پتروشیمی برای ما ایجاد میکند. با وجود تمامی خطرات، احتمال این نیز وجود دارد که پتروشیمی تبدیل به بزرگترین محرک تقاضای جهانی نفت شود.
اقتصاد جهانی، محرکهای منطقهای و ثبات تقاضا از جمله عوامل کلیدی هستند که در سال 2024 بر صنعت تأثیر میگذارند. نشانههایی از تثبیت تقاضا، به ویژه در آسیا وجود دارد. انتظار نمیرود صنعت تا حدود سال 2026 شاهد بهبود حاشیه سود پایدار باشد.
رشد مورد انتظار بازار پتروشیمی تا پایان 2024
با وجود چالشها، انتظار داریم بازار جهانی پتروشیمی تا پایان سال 2024 رشدی را تجربه کند. در سال 2023 شاهد 692.11 میلیارد دلار ارزش بازار بودیم. احتمال دارد که تا پایان 2024 با نرخ رشد مرکب سالانه ارزش بازار به 730.54 میلیارد دلار برسد.
چشماندازی کلی از آینده صنعت پتروشیمی
صنعت پتروشیمی بهطور سنتی بر مزایای منطقهای مانند دسترسی به خوراک ارزان و بازارهای نوظهور برای موفقیت متکی بوده است. در طولانی مدت احتمال دارد که این صنعت، با رشد تقاضای آهستهتر و مواد اولیه کمتر مواجه شود. بنابراین فعالان این حوزه برای حفظ سود باید خود را با چالشهای جدید وفق دهند.
از جمله مواردی در آینده بیش از پیش باید آنها را مورد توجه قرار داد:
- برخورداری از رویکردی منضبط
- تمرکز بر قابلیتهای اصلی
- بهرهوری از تجزیه و تحلیل پیشرفته
تمامی موارد بالا موجب بهبود و ارتقای محصولات و تولید میشوند. شرکتها همچنین باید به سمت اقتصاد دایرهای پیش روند. علاوه بر آن همانطور که صنعت تکامل مییابد، باید رویکرد خود را همجهت با پالایش نفت تغییر دهند.